deniz-altindas-t1XLQvDqt_4-unsplash (1)2.jpg

Psykisk vold - hvad er det?

Mange af dem der udsættes for psykisk vold, føler sig ofte alene.

De bebrejder sig selv, tager ansvar og føler sig skamfulde.

Du skal vide at du er ikke alene. Slet ikke. 

 

 

Psykisk vold rammer 100.000 kvinder og mænd i Danmark hvert år.

Det er den mest udbredt form for vold i nære relationer. Hvis der er psykisk vold er der øget risiko for fysisk vold. Psykisk vold er den mest skadelige form for vold.

Formålet med psykisk vold er at opnå kontrol og magt over dig, og det er uanset om handlingerne sker i affekt eller er planlagte. Det er et mønster der gentager sig og er systematisk.  

Psykisk vold rammer bredt.

I mange forskellige sociale lag. Psykisk vold rammer både kvinder og mænd. Dog kvinder i højere grad.

Psykisk vold kan forekomme i mange forskellige relationer.

I parforhold, mellem forældre og børn, på job og ja der hvor der er relationer kan der opstå psykisk vold.

Psykisk vold kan ses på et kontinuum. Den kan være skjult og svær at identificere og forklare. Men den kan også være helt tydelig både for dig og for andre. 

"Psykisk vold er som at blive slået med ord"

 

Transparent BG Concept-01.png

Psykisk vold i parforholdet

Mange af de kvinder og mænd jeg møder i min praksis, er meget forvirrede når jeg møder dem første gang i klinikken. De er i tvivl om hvad der sker. Hvorfor de har det skidt. Flere har googlet og fundet frem til at det måske handler om psykisk vold og de vil gerne have afklaring og hjælp til at håndtere deres situation. Nogle er allerede gået ud af relationen, men har svært ved at slippe fri af den. Andre 

eric-ward-akT1bnnuMMk-unsplash.jpg

Psykisk vold i relation til forældre.

I min praksis møder jeg mange som er vokset op med en narcissistisk eller en følelsesmæssig umoden forældre. 

Det der kendetegner en forældre som er følelsesmæssig umoden eller narcissistisk er, at de først og fremmest ikke tager ansvar. De siger heller ikke undskyld. Du vil nok opleve at det ofte er din skyld og bebrejdelserne er der ofte mange af. De er ofte kritiske og kan have en tendens til at sætte sig selv først og i fokus. 

Det der kendetegner dig er ofte en indre uro. Du kan blive følelsesmæssigt oversvømmet og har måske svært ved at være alene. Du er formentlig god til at tilpasse dig og tilsidesætte dine egne behov for andre. 

Hvad er gaslighting?

Gaslighting er en raffineret form for manipulation som skal få dig til at tvivle på dig selv og din egen virkelighed. Når du tvivler på dig selv og din egen virkelig får din partner mere magt og kontrol over dig og det er netop formålet med gaslighting. 

At lyve og benægt at have sagt noget, også selvom du har det sort på hvidt. At fortælle dig at det du oplever ikke er rigtigt. At du føler noget andet end det du rent faktisk føler. At isolere dig. At tale om dig foran andre på en nedværdigende og sygeliggørende måde. Alle disse og mange flere er måder at underminere dig og gaslighte dig, så du til sidst mister fornemmelsen af hvem du er.  

Min blog om gaslighting er læst mere end 14.000 gange.

Tryk her og læs "Udsættes du for gaslighting?"

Formålet med gaslightning: 

Som sagt er formålet med metoden at skabe tvivl i forhold til din egen virkelighed, din egen oplevelse og din hukommelse.

Du bliver forvirret og i tvivl om hvad der er rigtigt og forkert. Dine følelsesmæssige reaktioner bliver gjort uforholdsmæssige, det vil sige der vil ligge en antydning om at du overreagerer og dermed bliver dine oplevelser aldrig taget alvorligt.

Du kommer altså helt grundlæggende til at tvivle på dig selv og det giver din partner mere kontrol og magt over dig. I værste fald kan det resultere i at du tror at du er blevet vanvittig.

Gaslighting foregår subtilt og næsten uden du lægger mærke til det.

Eksempler på gaslighting:

 

 • Du oplever ikke at du bliver lyttet til eller taget alvorligt.

 • Din partner lader som om de ikke forstår det du siger eller ønsker at tale om, du bliver afvist. Eller de nægter at lytte til det du gerne vil tale med dem om.  

 • Din partner tager ikke ansvar og vil gøre alt for at undgå det. Du bliver bebrejdet alt. Det er som oftest din skyld. 

 • Du kan ikke have en fornuftig diskussion eller konflikt med din partner når de gaslighter. For deres formål med diskussionen vil altid være at du skal fremstå forkert, at du har misforstået eller føler noget andet end det du reelt føler så du tvivler på hvad der er op og ned. Det giver din partner magt og ikke mindst kontrol. 

 • Din partner er sød og charmerende når I er sammen med andre. Når I er alene, er han hensynsløs og uden omsorg for dig. Det forvirrer dig. 

 • Afledning er også en anden form for gaslighting.  Afledning kan være at bringe gamle historier op fra fortiden i diskussioner. Det vil sige gamle episoder/konflikter bringes i spil i aktuelle diskussioner og flytter fokus fra aktuelle problemstilling.

 • "Gaslighteren" lyver og benægter uden at trække en mine også selvom du har klare beviser.

 • Det kan også være at anklage dig for ting du ikke gør.

 • Din partner bliver ved med at bringe dine sårbarheder og fejl i spil. Hvis du har fortalt din partner noget om dig selv i fortrolighed, kan din partner bruge det imod dig senere også foran andre.

 • Din partner fortæller dig at andre taler om dig bag din ryg og at andre taler dårligt om dig. Det kan også være at din partner fortæller andre løgne om dig. ”Hun er for syg til at være med i dag”. "Gaslighteren" forsøger at skabe et billede af dig som værende utroværdig og ustabil. Dette er deres ultimative teknik, vil du forsøge at række ud, vil andre ikke tro på dig. Isolation vil give dem mere kontrol over dig

Her er nogle af tegnene på at du er gaslightet, der er garanteret flere. Men dette er bare et udsnit:

 • Du tvivler på dig selv og dine egne vurderinger.

 • Du har svært ved at træffe beslutninger selv.

 • Du tør ikke give din mening til kende eller fortælle hvordan du har det. 

 • Hvis du undskylder din partners måde at behandle dig på.

 • Du isolerer dig

 • Du oplever at du bliver forvirret, mister orienteringen og ikke kan huske hvad det var der startede jeres konflikt. 

 • Du ved noget ikke er som det skal være, du føler dig trist og glædesløs. Du ved at du tidligere var mere glad og afslappet. Havde mere tro på dig selv. Du kan ikke rigtig sætte fingeren på hvad det er du er trist over. 

 • Du er en stor undskyldning for dig selv. 

 • Du går på æggeskaller når din partner er i nærheden. 

 • Du føler dig magtesløs og fastlåst.

 

Den afgørende konsekvens af gaslighting er at du tvivler på dig selv og dine egne oplevelser. Det er med til at du undervurderer dig selv. Det kan medføre at du isolerer dig fra andre, har svært ved at tage beslutninger og tvivler mere og mere på dine egne evner. Det er også derfor jeg møder så mange kvinder som kæmper med deres selvværd efter at have levet med psykisk vold.  Det kan få alvorlig betydning for lavt selvværd og det kan også medføre depressioner, angst og fysiske symptomer. I værste tilfælde C-PTSD, mere om det under lektionen konsekvenser af psykisk vold.

Det helt store spørgsmål.

Gaslighting og psykisk vold - hvad kan du gøre for at hjælpe dig selv?

 1. du har allerede taget første skridt til at blive fri for gaslighting. Det gør du her. Du søger viden og information om emnet. Det er det første og mest vigtige skridt på vejen til at blive fri. Viden. Det gør dig i stand til at handle. Når du får viden om hvad der sker i dit liv – så kan du tage kontrollen over dit liv tilbage. Hvis du vil vide mere så har jeg et onlinekursus hvor du netop får masser af viden og konkrete råd til hvordan du bliver fri af psykisk vold. Klik her.

 2. Skriv episoder ned så du bliver klogere på hvilken gaslighting som du er udsat for. Når du kan identificere den gaslighting som du udsættes for kan du bedre beskytte dig selv

 3. Ræk ud til dit netværk og tal med andre om dine oplevelser.

 4. Få hjælp fra en fagperson. En psykolog der har forstand på psykisk vold. Det kan være vigtigt at få den rette støtte og rådgivning. Det er vigtigt at få gjort rede for hvordan du har det i relationen, få indsigt og viden så du kan finde ud af om du skal blive eller gå. Hvis du skal blive kan det have betydning at du får værktøjer til at sætte grænser og mærke dine egne behov igen. Finde troen på dig selv.

 5. Giv dig selv lov til at have dine egne følelser. Accepter og anerkend dine følelser som værende helt ok

 6. Vær opmærksom på at det at have forskellige meninger og oplevelser er helt normalt og helt ok. Det handler ikke om at være enige, men at respektere hinandens oplevelser.

 7. Det er ok at give op. Det er i orden at fjerne dig fra noget der ikke er godt for dig.