top of page

Her er 5 gode råd til dig der er udsat for forældrefremmedgørelse


Hvad er forældrefremmedgørelse?


Forældrefremmedgørelse er et psykologisk begreb som oftest ses i højkonflikt skilsmisse sager.


Forældrefremmedgørelse er smertefuld og kan have alvorlige konsekvenser for dem der er involveret.


Forældrefremmedgørelse er et komplekst område og der er megen debat om det overhovedet har en berettigelse. I USA betragtes forældrefremmedgørelse som psykisk vold mod de børn der er involveret.


Og hvad er forældrefremmedgørelse så? Begrebet betyder at børn manipuleres af den ene forælder til at tage afstand til den anden forælder. Det kan komme til udtryk fra barnet igennem frygt, manglende respekt eller fjendtlighed. Begrebet viser sig ofte når der er højkonflikt skilsmisse sager hvor der er andre parter involveret, som familieretten og familieretshuset. I nogle tilfælde kan "systemet" være med til at forværre konflikten.


Der er sager, hvor der er en god grund til at børn ikke skal se eller have samvær med deres forælder. Enten hvis de er udsat for vold, misbrug eller andet alvorligt.


Der kan også være en ubevidst form for forældrefremmedgørelse hvor den forældrefremmedgørende forælder forsøger, at beskytte sit barn mod noget af det som de selv har været udsat for.


Men i nedenstående vil jeg beskæftige mig med den bevidste form, det vil sige hvor en forælder intentionelt får vendt børnene mod den anden forælder for at skabe afstand med henblik på at skade den anden forælder.


Her er 5 gode råd til hvordan du passer på dig selv hvis du er udsat for forældrefremmedgørelse:


1: Brug dit netværk

Det at være i en situation hvor du udsættes for forældrefremmedgørelse kan være fuldstændig umenneskelig.

Det kan være meget sorgfuldt og fyldt med skam.

Det er der ingen der skal bære alene.

Derfor kan det være vigtigt at have et godt netværk omkring sig.

De kan også være dit reality-check. Det vil sige at når du udsættes for manipulation af den fremmedgørende forælder og du mister orienteringen og dermed dig selv, kan dit netværk hjælpe dig tilbage til dig selv.

De kan huske dig på hvem du er, hvad du står for og hvad det er du har levet med og til dels stadig lever med.


2: Identificer manipulation

Vær opmærksom på når du bliver manipuleret af den fremmedgørende forældre.

Den manipulation som du formentlig har været udsat for imens I var sammen er du og børnene med stor sandsynlighed også udsat for nu. Vær på forkant. Skriv situationer ned. Lær at genkende situationerne og lad være med at bide på.

Træd lige et skridt tilbage og overvej hvad der sker.

Hvorfor mærker du de følelser som du mærker? Kender du dem fra tidligere i jeres forhold? Var der konkrete situationer der kunne få dig til at føle ligesom du gør nu?

Forstå hvad der sker. Så kan du meget bedre agere.

Når du så er faldet ned igen, så sørg for at holde kommunikationen fuldstændig neutral. Kun orienterende.

Husk at manipulationen kan fortsætte selvom I er gået fra hinanden. Og hvis du kan identificere når det sker kan du også bedre beskytte dig selv og det kan være vigtigt hvis I skal samarbejde omkring fælles børn.


3: Lad være med at konkurrere

Giver den fremmedgørende forælder dyre gaver og forsøger at overvinde børnene ved at købe dem med dyre gaver, så hold fast i dine værdier som forælder.

Lad være med at rive dig med, selvom det kan være fristende.

Hold fast i dig.

Vær nysgerrig på hvad dine værdier som forældre er og dyrk dem sammen med dine børn. Det kan være nærvær, det kan være stabilitet, det kan være empati og tilgængelighed.

Det er ikke sikkert at det har effekt med det samme, men det kan det have over tid. Vær konsekvent.


4: Husk at nyde dit liv

Husk at nyde dit liv også selv om at savnet af dine børn er ved at rive dig midt over.

I stedet for at fokusere på alt det der ikke fungerer og alt det som er uretfærdigt.

Så forsøg at sætte pris på de små ting i hverdagen.

Skab lufthuller hvor du husker at trække vejret og vær taknemmelig for de gode ting som er i dit liv. Gode venner, naturen, arbejde, tidvist samvær med børnene.

Du er vigtig for dine børn. Selvom det er opslidende og det kan fremkalde mange negative følelser i dig hvis du udsættes for forældrefremmedgørelse, så undgå for alt i verden at tale negativt om den anden forælder overfor børnene.

I stedet er det vigtigt at huske på at dine børn ser hvordan du håndterer kriser i livet og en tilgang med mod, styrke og kærlighed til dine børn, kan give et solidt modspil til den eventuelle skade som fremmedgørelsen kan have på børnene.

Gå foran børnene og vis dem vejen. Vis dem igennem kærlighed, stabilitet og vedholdenhed. Vis dem at du er der, at du klarer det og at I kan skabe et samvær sammen som er positivt for børnene.

At dyrke dit eget velvære, et positivt livssyn og kærlighed til dig selv er afgørende, også for dine børn.


5: Accepter tingenes tilstand lige nu

Find fred med at det er jeres livsvilkår lige nu.

Det vil give dig mere fred i sindet til at kunne være forælder for dine børn når du ser dem.

I stedet for at bruge energi på at tænke over hvor uretfærdigt det hele er og hvor vred du er, så forsøg at finde fred med at det er sådan det er lige nu.

Også selvom det er svært.

Det er meget vanskeligt at samarbejde med en forælder der er fjendtlig og som forsøger at få dig til at underminere dig som menneske og forælder.

Men uanset så er det vigtigt for din relation til børnene, at du forsøger at holde fokus på dig selv og hvor du lægger din energi.

Således at du kan være tilstede og nærværende når du har tid med dine børn.

Læg vreden væk når du er sammen med børnene og undgå for alt i verden, at tale negativt eller inddrage børnene i jeres konflikt. Vær det gode eksempel også selvom den fremmedgørende forælder ikke gør det. Det gør det endnu vigtigere at du viser børnene vejen frem.


Et sidste råd kan være at søge hjælp. Professionel hjælp så du har et rum hvor du kan få hjælp til sorgen og til at håndtere den smerte som det er at blive forældrefremmedgjort.


5.321 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page