top of page

Mikro-utroskab: Begrebet som du skal kende.


En ung kvinde kommer til mig i min klinik. Hendes kæreste har hyppig kontakt med sin kvindelige kollega efter arbejde. De går i byen, sms’er flere gange om dagen efter job og ifølge hendes kæreste er de bare gode venner. Når hun spørger om hun må møde hans kollega, siger han ja, men det bliver aldrig til noget. Hun må ikke komme med i byen, når kæresten og kollegaen skal mødes. De slår kortvarigt op fordi han er forelsket i kollegaen og er sammen med hende kortvarigt. Den unge kvinde og kæresten finder sammen igen, med aftalen om at han ikke har kontakt med kollegaen om andet end job. Det varer ikke ved og han begynder igen at gå i byen med en gruppe venner fra job hvor kollegaen også er med. Den unge kvinde spørger igen om hun må komme med og møde hende, det ville gøre hende tryg. Kæresten siger ja, men undviger hver gang han skal ud med kollegaerne. Hun møder hende aldrig.


Dette er et eksempel fra en af mine klienter og der er virkelig mange af dem. Mikro utroskab er ikke utroskab som vi kender det i klassisk forstand – men det er en adfærd som betyder at dit parforhold ligeså stille nedbrydes fordi det ødelægger tilliden og sår tvivl om loyaliteten til dig og jeres parforhold.


Hvad er mikro utroskab?

Det er et kompliceret begreb, fordi det er ikke noget der ville holde i retten som utroskab, men det ændrer ikke på at du føler dig usikker på din partners loyalitet og engagement i jeres forhold.


Mikro utroskab er et begreb som beskriver når din partner er følelsesmæssigt utilgængelig fordi han eller hun giver sin opmærksomhed til en anden. Det betyder at du kommer til at tvivle på om din partner er loyal og engageret i jeres parforhold. Konsekvensen er at jeres forhold lige så stille begynder at falde fra hinanden fordi du mister tillid til din partner.

Mikro utroskab er ikke som sådan et teoretisk begreb men det er et begreb der trender online. Det beskriver som mange nok kan genkende en adfærd som skaber usikkerhed og tvivl.


Konsekvenser ved mikro utroskab

Du kan tvivle på om din partner er fuldt ud engageret i dig og at du mister tilliden til at I har et forhold der ikke involverer andre. Du kan blive i tvivl. Det kan også være uklart for andre der tilbringer tid med din kæreste om h*n er i et forpligtende forhold eller om h*n er single, fordi adfærden signalerer noget andet. Det kan give dig en følelse af ikke at være betydningsfuld eller noget særligt.


Sådan kan mikro utroskab se ud

Adfærden kan være hyppige sms’er, meget aktivitet på den andens sociale medier, det kan være din partner giver den anden person gaver, at de ses ofte uden at du må være med (heller ikke bare en gang imellem). Din partner søger følelsesmæssig støtte og omsorg hos en anden end dig. Eller deler følelsesmæssige emner eller problemer som din partner ikke taler med dig om, at de har en flirtende kontakt uden at have egentlig overskredet grænsen til at være fysiske. Det kan være at din partner prioriterer den anden over dig. Lyver for dig når h*n laver ting med den anden eller hjælper den anden. Og den klassiske – er på datingsider, bag om din ryg.


Hvad skal du være opmærksom på?

Det er som at balancere på en knivsæg fordi der er ikke en egentlig fysisk samkvem, men din partner giver et andet menneske uforbeholden opmærksomhed – som skaber utryghed og tvivl om hans/hendes engagement i jeres relation. Det betyder også at du kan blive mødt med at du er ”paranoid”, at h*n har ret til at have et privatliv, venner osv. Og ja selvfølgelig har h*n det, men det handler jo om at skabe tryghed i jeres relation for jer begge. Det er i nødt til at kunne tale om og finde en vej i, hvor I begge kan være trygge. Men det indebærer at din partner er villig til at lytte og tale med dig om din bekymring. Det er vigtigt at der er plads til at tale om jeres grænser hver især. Møder din kæreste dig meget defensivt og i forsvar. Er din kæreste ikke villig til at lytte til dig, men har travlt med at forsvare sig eller nedgøre dig fordi du er usikker og bekymret, så er det måske et rødt flag som du skal være opmærksom på.


Det er også vigtigt at understrege hvad der kan gøre dig utryg, skaber ikke nødvendigvis utryghed hos en anden. Men vi har alle forskellige grænser og det er okay.


Men grundlæggende så handler det også om at du lytter til din egen mavefornemmelse og stoler på hvad du mærker.


1.468 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page