top of page

Narcissistisk forælder? De 3 typer du skal kende. Få mine bedste råd til hvordan du hjælper dig selv

At vokse på med en narcissistisk forælder kan have alvorlige konsekvenser for dig.

Det kan betyde at du lever med en altoverskyggende skam. En kronisk og toksisk skam, som har indflydelse på dig og dit liv. Den får dig til at føle dig forkert og overansvarlig i mange aspekter af dit liv. Den forhindrer dig i at leve dit fulde potentiale. Du lever måske også med en grundlæggende frygt for at være alene – overladt til dig selv.


Det betyder at du indgår i relationer som ikke altid er hensigtsmæssige for dig. Dysfunktionelle relationer – hvor du gang på gang får dine grænser overskredet, dine behov bliver ikke dækket og du får skyld for de ting som sker imellem jer. Også selvom det ikke er din skyld.


Men for at kunne hjælpe dig selv så er du nødt til at forstå hvad du er vokset op med. Du er nødt til at forstå det indgående for at du kan give slip på din konstante skyldfølelse og skam. Din frygt for at være alene og din tilbageholdenhed fra at tage selvstændige beslutninger for dit liv.


Narcissisme

Narcissisme er en personlighedsforstyrrelse og den kræver en lang og grundig udredning for at diagnosen kan stilles. Men det kan være at der er træk som kan være fra mild til svær grad. Det kan også være at dine forældre har været følelsesmæssigt umodne da de fik dig og det har haft en betydning for den måde de har knyttet sig til dig, mødt dig når du havde brug for trøst eller vejledning. Håndterede konflikter og i det hele taget følelser.


Men for at du kan få en indsigt i hvilke type forældrestil der er når det er forældre med træk fra eller helt enkelt narcissistiske personligheder – så vil jeg gennemgå dem nedenfor.


Det kan sagtens være at dine forældre har været umodne følelsesmæssigt, men at du alligevel kan nikke genkendende til elementer af dette.


Jeg har nedenfor nævnt de tre forældretyper som jeg oftest hører mine klienter fortælle om i min praksis. Det er de forskellige træk som deres forældre har haft som er mest gennemgående hos dem der søger terapi hos mig.


Husk at trækkene kan være mixet sammen og en forælder kan godt have flere af de nedenstående måder at agere på overfor dig.


Den overinvolverede forælder:

Den forælder er overinvolveret og grænseløs i deres barns liv. Den forælder forventer at det er barnet der skal imødekomme deres følelsesmæssige behov og de har brug for konstant opmærksomhed. Det er ikke muligt at sætte grænser for denne type forælder eller leve et selvstændigt liv. Hvis du prøver, så truer de med bål og brænd, eller gør sig til ofre eller kommer med vredesudbrud. Eller en klassiker - du bliver lagt på is.


Den fraværende forælder:

Det er den forælder der er svær, nærmest umulig at få følelsesmæssig kontakt til. De er fraværende og uengagerede i dig, dine behov, følelser eller de ting du opnår som betyder noget for dig. De er mere optagede af sig selv og deres egne behov end hvordan du har det.


Den manipulerende forælder:

Denne type forælder bruger manipulation og skyldfølelse til at få kontrol over dig. De bruger følelsesmæssig afpresning til at få deres egne behov dækket. De gør det svært (nærmest umuligt) for dig at mærke hvad du har brug for og sætte grænser for dig. Det kan føles som om du bliver udslettet.


Giver det mening?


Hvis du kan genkende disse træk i en eller begge af dine forældre så har er du formentlig vokset op med at gå på æggeskaller og altid tilsidesætte dig selv.

Du har lært at tilpasse dig andres behov og ønsker.

Du har ikke lært at mærke dine egne grænser og ender i forhold igen og igen hvor du bliver retraumatiseret.


Her får du 3 gode råd til at møde dig selv når du bliver overvældet af dine følelser.

1. Læg mærke til dine følelser. Giv dem et navn og giv dem lov til at være hos dig. Husk at sig til dig selv at det er helt ok at mærke enten sorg, vrede, skam, hjælpeløshed osv. Vær sød ved dig selv i det øjeblik du mærker dine følelser. Giv dig selv omsorg og kærlighed.


2. Husk at du ikke er alene med din smerte. Det er helt normalt at mærke følelser, det gør vi andre også. Det er menneskeligt og du ikke alene.


3. Træk vejret og giv plads til at være den du er, med alt hvad det indebærer. Læg en hånd på dit bryst over dit hjerte og en hånd på din mave. Træk vejret. Træk vejret helt ned i maven. Sig til dig selv med en blid og kærlig stemme. Det er okay. Du er okay.

2.034 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page