Er du vokset op i en familie som det sorte får? Du er blevet behandlet anderledes end dine søskende? Har det sat sine spor?
Børn der vokser op med narcissistiske eller følelsesmæssigt umodne forældre, kæmper ofte med selvværd og frygten for at blive forladt i voksenlivet. De kan blive overvældet af situationer som umiddelbart ikke synes at skulle overvælde. At være alene kan være pinefuldt og give en følelse af panik. Konflikter kan trigge voldsomme reaktioner.
Grundlæggende har det mange konsekvenser, at være voksent barn af følelsesmæssigt umodne eller narcissistiske forældre. Vil du vide mere kan du lytte med til podcasten "Er du vokset op med en narcissistisk mor?" Hvor Freia fortæller åbent og ærligt om sin opvækst. Lyt med her. Podcasten kan lyttes til på Spreaker, Spotify og Podimo.
Når børn vokser op har de brug for at blive set. De har brug for at deres behov bliver dækket og de har brug for at få hjælp og trøst når de er kede af det. Forudsigelighed skaber tryghed.
Det er min erfaring fra mange samtaler med mine klienter, som netop er vokset op med narcissistiske forældre, at den ene forælder skader børnene og anden forælder er den passive part. Den forældre som ikke går ind og sætter grænser overfor sin partner, i stedet for at beskytte børnene. Det er også et svigt. En af mine klienter beskrev det som det største svigt. Fordi hendes oplevelse var at hendes mor var forstyrret, men at faderens passivitet gjorde at han stod bi og lod moderen skade hende og hendes søster, uden at gribe ind.
Er du voksent barn af narcissistiske forældre?
Hvis du er vokset op med en forældre som primært har haft blik for deres egne behov, har ageret uforudsigeligt med eks. pludselige vredesudbrud så har det konsekvenser for dig og din måde at være i livet.
Som barn er du fuldstændig afhængig af at dine forældre passer på dig. Sikrer din overlevelse. Det er helt grundlæggende for alle børn.
Børn der ikke får deres behov opfyldt, afvises eller bliver bange og ikke har noget sted at søge hen, de reagerer med en kalden. En kalden der kan være gråd eller anden form for reaktion. Hvis forældrene ikke reagerer på det
så skrues der op for volumen. Hvis det heller ikke hjælper så har børn en tendens til at opgive kontakten. De kan opleve sig hjælpeløse og bange. Og ikke mindst alene.
Særligt det at føle sig alene, overladt til sig selv er noget jeg møder hos mange af mine klienter som kan vække en dyb panisk følelse. Altså Situationer i voksenlivet hvor din kontakt med andre brydes eller trues kan vække en dyb panisk følelse, en uro og et ubehag der kan føles overvældende. Kan du genkende det?
Her er 3 gode råd:
Når du bliver overvældet af ubehag, uro og følelser som du kaster dig ud i et følelsesmæssigt kaos - så kan du forsøge at berolige dig selv ved at f.eks. aflede dig selv. Lyt til noget musik, gå en tur, tal med en du holder af. Du kan skrive din oplevelse ned. Husk på at et barn der bliver overladt til sig selv - ikke kan klare sig og den panik det føler er i overensstemmelse med det. Men den panik følelse du får som voksen når du bliver overladt til dig selv, er formentlig ikke i overensstemmelse med dine evner og ressourcer i forhold til at stå på egne ben. Du overfortolker faren ved at være alene, eller blive overladt til dig selv. Husk at du kan godt klare dig. Det er ikke farligt. Det føles farligt, men det er det ikke. Forsøg at tale beroligende til dig selv. Forstå dine følelser. Følelser er en helt naturlig del af at være menneske. De kan hjælpe dig med at guide dig.
Tal med andre om hvordan du har det. Hvis du har en partner så tal om hvad der sker når du bliver overvældet. Tal om hvordan din partner kan hjælpe dig med at holde fast i dig selv så du ikke bliver overvældet.
Få hjælp til at forstå dine oplevelser og få bearbejdet din opvækst. Det kan være meget sorgfuldt at have en opvækst med svigt og traumer. Det kan også være sorgfuldt ikke at have haft eller har en kærlig og tryg forældre-barn relation.
Σχόλια