top of page

Her er 5 tegn på at du gaslighter dig selv og et par gode råd til hvad du selv kan gøre

Opdateret: 11. sep. 2023


En alvorlig konsekvens af at leve i et parforhold hvor du udsættes for gaslighting eller vokse op med forældre der udsætter dig for gaslighting kan være at du internaliserer gaslightingen. Det vil sige at du gaslighter dig selv.


Gaslighting betyder at få andre til at betvivle sin egen virkelighed.

Men min efterhånden store erfaring med klienter som har været udsat for psykisk vold og dermed gaslighting har vist mig at mange gaslighter sig selv. Det vil sige at de tvivler på deres egen virkelighed.

De stiller spørgsmåls tegn ved om det de oplever nu også er rigtigt. De stiller spørgsmålstegn ved om den måde de reagerer på er for meget, for lidt eller i det hele taget forkert. De stiller også spørgsmålstegn ved om de må føle det de føler.

Og de tager ansvaret for det meste af det som sker omkring dem. Vil du vide mere om gaslighting så klik her


Kan du genkende dette? Så læs lige med her.


Lad os lige kigge på hvordan det kan se ud, når du gaslighter dig selv:


Du tvivler på dine egne oplevelser:

Du stiller spørgsmålstegn ved om det du oplevede nu også var rigtigt. Du tvivler på din egne virkelighed og kan f.eks. sige til dig selv "var det nu også rigtigt det der skete?" eller "så slemt var det måske heller ikke". Konsekvensen af at tvivle på sine egne oplevelser er at tvivler på din egen intuition og måske begynder at overhøre den. Du tænker mere over hvad andre tænker eller vil mene og du begynder at tilpasse dig dine omgivelser. Resultatet af dette er at du i sidste ende mister dig selv og kan tvivle på om du er ved at blive vanvittig.Du tvivler på dine egne følelser:

Du fortæller dig selv at dine egne følelsesmæssige reaktioner er forkerte. Du kan f.eks. sige til dig selv "du er også bare så sensitiv eller dramatisk".

Det at få at vide uanset om det er dig selv eller andre der siger det, at det du føler er forkert kan resultere i at du som menneske føler dig forkert og det medfører skam.

Skam over at være det menneske som du er. Forkert.

Når du tvivler på dine egne følelser så mister du også orienteringen i dit liv. Det vil sige at vores følelser guider os. F.eks. når vi føler glæde så vil vi gerne henimod det der gør os godt. Når vi føler afsky så vil vi gerne væk fra det som gør os ondt.

Således kan vores følelser guide os henimod og væk fra det der er godt eller skidt for os.

Og hvis vi ikke lytter til vores følelser så handler vi ikke derefter.


Du tvivler på dine egne reaktioner:

Når du fortæller dig selv at du reagerer forkert så begynder du at dæmpe dig selv. Det vil sige at du ikke lytter til din indre stemme eller intuition og derfor heller ikke får handlet derefter.

Hvis du ikke lytter til dine følelser så får du heller ikke reageret i overensstemmelse med dig selv.

Så du kommer mere og mere på afveje fra dig selv.

Hvis du fortæller dig selv at dine reaktioner er forkerte er der risiko for at du stivner og dermed hæmmer din egen udfoldelse.

Det bliver en ond spiral hvor du mister dig selv mere og mere og dermed også forstærker din fortælling om dig selv, nemlig at du ikke er værdifuld, eksempelvis.


Du bebrejder dig selv og tager ansvar for alting:

"Hvis bare jeg ikke var så besværlig" eller "måske er jeg for stor en mundfuld". "Jeg skulle måske også have ladet være med at bede om xxxx".

Så du tager ansvar for de ting der sker omkring dig og dermed kommer du til at løfte en enorm byrde.

Skyld kan som sådan være en god følelse, den kan guide os når vi har gjort noget mod andre som ikke var ok. Når skylden så opstår kan vi sige undskyld (altså tage ansvaret) og prøve at gøre noget andet næste gang.

Men når vi konstant tager skyld for alting så bliver det en skyld som ikke er hensigtsmæssigt mere og den gør det svært at se hvad der er rigtigt og forkert. Den virker ikke som den guide der hjælper os mere. Tværtimod er den med til at skabe en enorm ubalance imellem os og vores nære relationer.


Du stoler ikke på din egen dømmekraft eller intuition:

Når du ikke stoler på din egen intuition, mavefornemmelse eller dømmekraft, så mister du orienteringen og farer vild. For vores intuition er vores fyrtårn der lyser og viser os vej.

Hvis du ikke lytter til din intution eller din egen dømmekraft så kan det resultere i at du tager beslutninger for dig selv som ikke er gode for dig eller at du ikke får sat de rigtige grænser for dig.


Kan du genkende ovenstående så tænker du måske, "ja ja, men fortæl mig hvad kan jeg gøre?"


Først og fremmest lyt til din indre stemme, din intuition. Øv dig i at få den til at fylde mere og mere. Brug et øjeblik hver dag til at tjekke ind hos dig selv. Prøv at lægge mærke til hvad din umiddelbare reaktion er på noget. Lad den indre stemme få lyd.


Når du underminerer dig selv og dine følelser, så stop lige op i et øjeblik og tjek ind hos dig selv. Læg hånden på brystet og maven. Luk øjnene. Læg mærke til hvordan du har det. Mærker du det fysisk? Mærker du en følelse? Prøv at lukke for tankerne et øjeblik.


Hvis du tvivler på din egen virkelighed, kan det være vigtigt at skrive ned. Hav en notesbog hvor du skriver dine oplevelser ned. Dine noter kan fungere som et virkelighedscheck for dig.


Noget af det der sker når vi tvivler på os selv er at andres meninger, holdninger og input får mere betydning. For hvis vi ikke kan stole på os selv, så bliver lyden af de andre højere. Prøv at vende tilbage til dig selv igen, ved at skrue ned for de andre. Hav modet til at lytte til dig selv før andre og accepter at ikke alt du beslutter, mener, føler eller tænker kan leve op til andre og det er ok. Det er ok at andre ikke er enige med dig. Hvis du hele tiden bruger din energi på at tilfredsstille andre så flytter du energien væk fra dig selv og mister dig selv undervejs. Tro på at du har værdi i dig selv, helt som du er. Og hav modet til at tro det også selvom der måske er nogle enkelte omkring dig som ikke er enige.


Sidst men ikke mindst. Omgiv dig med gode mennesker omkring dig. Gode mennesker som kan have din ryg når det er svært. Som ser det gode i dig og som giver dig den opbakning som du har brug for. Men også hvor der er plads til at være uenige, uden at det får betydning for jeres relation.


3.366 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page