top of page

Er du det sorte får i familien?

Opdateret: 14. jun. 2022


At vokse op i en dysfunktionel familie, med en narcissistisk forælder eller en følelsesmæssig umoden forælder kan være meget traumatisk. I nogle af disse familier er der ofte et af børnene som er det sorte får.


Det sorte får er ofte det barn der i opvæksten får du ofte skylden for problemerne, du får skældud også selvom det ikke er berettiget, der er forskelsbehandling søskende imellem og du føler dig ikke som en del af fællesskabet. Det kan være at du ikke får den samme omsorg eller kærtegn som dine søskende og det kan være at dine søskende bliver fremhævet som værende gode eksempler. Det kan være du bliver mødt med kritik og nedgørende kommentarer. Det kan efterlade dig med en følelse af at være mindre betydningsfuld, uelskelig og ofte med en enorm skyldfølelse af aldrig at gøre noget godt nok. I voksenlivet kan det medføre at du føler dig forkert og har svært ved at føle dig elsket. Det kan være at du altid er bange for at gøre andre kede af det eller vrede. Det vil sige at du undgår at give udtryk for dine behov. Du tilsidesætter dig selv. De føler skam over at føle sig forkerte og kan opleve frygt for ikke at høre til.


Mange af de klienter jeg møder i min praksis som er vokset op med en forældre der har narcissistiske træk eller er narcissistisk, tvivler på sig selv og har ofte skyldfølelse over at sige til og fra overfor deres forældre. Nogle af dem oplever at deres søskende, som ikke er de sorte får, har træk som ligner forældrene og de har derfor meget lidt kontakt til dem. Min oplevelse er at ”de sorte får” i familien klarer sig bedre end dem der er ”favoritten”. Fordi de ofte løsriver sig fra familien ved at sige fra overfor den måde de bliver behandlet på. I nogle tilfælde bryder de kontakten og det kan være en hjælp. Men det er altid en sorg at have fået en barndom fyldt med svigt og forældre der ikke kan tilsidesætte sig selv. Den længsel efter hvis bare de ændrer sig eller hvis bare jeg forsøger at tilpasse mig den kan fylde en del. At vokse op med følelsen af at være forkert og ikke passe ind kan være traumatiserende og få betydning for hvordan du går ind i livet som voksen. Det kan have stor betydning for dit selvværd og den måde du taler til dig selv.


Noget af det vi arbejder med i terapien, er netop at få placeret ansvaret hos rette ejermand eller -dame. Det vil sige hos de forældre der har svigtet. De forældre der ikke har været i stand til, at uforbeholdent, at give deres børn en kærlig opvækst hvor børnenes følelser, behov og reaktioner er blevet set og taget kærligt hånd om. Det er en sorg hos mange af dem jeg møder. Og helt forståeligt. Desuden arbejder vi med selvværdet og egenomsorgen.

2.857 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page