top of page

Forført af en narcissist? Så bliver du helt sikkert manipuleret.

Opdateret: 9. okt. 2022


Hvem er ikke vild med at være forelsket. Særligt hvis forelskelsen tager dig til helt nye højder.

Højder hvor du ikke har været før.

Højder du aldrig troede du skulle opleve.

Din kæreste får dig til at føle dig som hans livs kærlighed.

Du bliver overøset med blomster, kærlighedserklæringer og opmærksomhed.

Han vil bare gerne være sammen med dig hele tiden og vil hele tiden gerne vide hvor du er. For han er så bekymret for at der sker dig noget.

Pludselig en dag så sker der noget, din kæreste eksploderer ud af det blå.

Du har ikke pakket hans taske til weekenden, eller du har talt med en anden mand til festen. Eller du kom en 1/2 time senere hjem end lovet.

Eksplosionen kommer ud af det blå, den er voldsom og lige pludselig ser du en helt anden side end den du har set de første måneder af jeres forhold. Hans blik er mørkt, sort.

Du bliver chokeret og kan ikke kende ham. Du bliver bange og ved ikke hvad du skal tro.

Det hele er så uvirkeligt.

Du får ondt i maven og bliver bange for at miste alt det I havde inden eksplosionen.

Det var lige så godt, næsten for godt til at være sandt.

Men så kommer han tilbage, er ulykkelig, måske ligefrem græder han.

Han undskylder og siger at det er bare fordi han er så vild med dig, han havde det også lidt svært da han var barn eller er stresset på job.

Du er stadig chokeret, men får ondt af ham og du giver efter.

Det går godt igen i en periode, lige indtil det ikke gør det mere igen.

Måske er det ikke en eksplosion, men han trækker sig fra dig. Ignorerer dig i nogle dage. For så at vende tilbage igen.


Traumebinding:

Det der er beskrevet ovenfor er for nogen karikeret, men for andre er det den barske virkelighed. Dette er elementer taget fra historier i min praksis.

Det jeg beskriver ovenfor hedder periodisk forstærkning eller belønning. Når vi taler vold og psykisk vold, så kaldes det også traumebinding.


Det vil sige det er den måde som en narcissist eller psykopat manipulerer med dig på for at få dig til at gøre og føle som de gerne vil og til deres fordel. Formålet med det er at der opstår et stærkt bånd, som får dig "hooked" eller på krogen, eller gjort afhængig. Kært barn har mange navne. I sidste ende giver det dem magt og kontrol over dig.


Her gik du og troede du havde fundet kærligheden. Den eneste ene. Pludselig vender det og det du frygter allermest er at miste kærligheden igen. Fordi selvom det er skidt når det ikke går godt, så er det nemlig også rigtig godt når det går godt.


Dette skift også kaldet det manipulative skift er en bevidst måde at styre og fastholde dig. At drysse krummer af belønning ud over dig og jeres forhold fastholder dig i håbet og drømmen om hvad det kunne blive hvis bare.....


Frygten for at miste bliver tidvis og lige pludselig udskiftet med kærlighed (belønning) som virker lindrende og som en lettelse. Lidt ligesom når man undgår noget man er bange for, det føles godt og mindsker uroen. Der bliver drysset lidt positivt ind imellem som giver dig håb for at det hele bliver bedre. Du venter på at den store gevinst kommer.


Men hvorfor stopper du ikke bare?

Denne manipulative strategi er bevidst og den aktiverer signalstoffer i din hjerne. Der udløses dopamin i dit belønningssystem din hjerne. Dopamin forstærker oplevelsen og gør at du bedre husker den. Jo mere dopamin du har i kroppen jo bedre har du det.

Dopamin er et nydelsesstof som også udløses ved spilleafhængighed og ved brug af kokain. Just saying.

I et studie med rotter der får belønning når den trykker på en knap. Viser studiet at når belønningen kommer periodisk eller kun engang imellem, så står rotterne og trykker på knappen som besat. Rotterne vil fortsætte med at trykke på knappen også længe efter at der er holdt op med at komme belønning ud når de trykker.


Periodisk forstærkning, belønning eller traumebinding, er altså en stærk motivator. En meget effektiv metode til at manipulere dig på og til at fastholde dig på. Den manipulative metode kan blive skruet op for meget gradvist og uden du nærmest opdager det.

Så er du i en forhold med en narcissist eller en psykopat, så bliver du højst sandsynligt manipuleret med.


2.296 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page