top of page

Hvorfor går du ikke bare fra ham?

Opdateret: 20. apr. 2020


Hvorfor er det så svært at gå fra ham når han ikke er sød ved dig?


Har du hørt det mange gange før? Måske har du fået det spørgsmål så mange gange, at du er holdt op med at tale med andre om dit parforhold. Måske er du helt holdt op med at tale med andre om hvordan du har det? Mange kan have svært ved at forstå, hvorfor man udsætter sig selv for at være i et parforhold hvor der er psykisk vold. Hvis han ikke er sød ved dig skal du jo bare gå! Men så enkelt er det ikke vel?


At være i et destruktivt parforhold kan være komplekst. Det ER komplekst. Jeg har skrevet det i et af mine andre blogindlæg, hvor jeg netop uddyber kompleksiteten i at være i et destruktivt parforhold. Læs mere her

Det er nemlig ikke altid kun skidt i et destruktivt parforhold. Nej vel, der kan også være gode perioder med en destruktiv partner. De perioder kan måske være af kortere varighed, være mere intense end det har været i andre mere ”kedelige” forhold, hvor bølgerne ikke går ligeså højt og det er sådan, mere almindeligt stabilt.


De gode perioder kan måske føles endnu bedre fordi de giver håb om, at han forandrer sig. Perioderne er måske meget intense. Mange af de klienter jeg taler med som har været i eller er i destruktive parforhold, oplever at sex i perioder er mere intens og meget mere lidenskabeligt end i et almindeligt forhold. For mange er det her, der hentes en form for nærhed og samhørighed.

Nå, men sex kan jeg skrive om i et andet blog indlæg, nu vil jeg lige koncentrere mig om hvorfor omgivelserne kan have svært ved at forstå, at du bliver i noget som ikke er godt for dig.


Det kan være komplekst for omgivelserne, at forstå hvorfor du ikke bare går og smækker døren bag dig. Det kan også være svært, at forklare de subtile, altså mere diskrete og raffinerede måder du bliver manipuleret, kontrolleret og nedgjort på, der jo ikke blå mærker på kroppen. Så det er svært at ”bevise” og mindre "håndgribeligt" end f.eks. fysisk vold. Psykisk vold er mere usynligt, det gør det dog ikke mindre skadeligt.

Hvorfor er det så svært at tale om det?

Mange af de kvinder jeg taler med i min praksis, har svært ved at tale med deres omgivelser om hvad der sker i forholdet. Det kan der være mange årsager til.

Jeg nævner nogle af dem her og så kan du jo se om du kan genkende dem:

  • Skam

Mange skammer sig over, er flove over, at være endt i og ikke mindst blive i et destruktivt forhold. Hvad siger det ikke om mig?

Mange af de kvinder jeg møder i min psykologpraksis, er velfungerende og måske veluddannede. De ser ikke sig selv som ”sådan nogle typer”, der ender i et forhold med psykisk vold. Men samtidig er de også kvinder der er vant til at løse problemer og men som af en eller anden årsag ikke kan "løse" det her.

Det kan være svært at erkende for dig selv, at du er landet her og ikke mindst, bliver i noget som ikke er godt for dig at være i. Det kan være endnu sværere, at tale med andre om. For måske tænker du, at når du ikke selv kan forstå eller acceptere at du er landet her, hvordan skal andre så kunne?

  • Men I har jo styr på tingene!

Det sker da ikke for par som jer! I ser godt ud, I har hus, bil og umiddelbart ser facaden ud til at I har styr på tingene. Der er jo ikke noget, som man umiddelbart kan sætte fingeren på. Det kan være svært for omgivelserne at forstå, tage ind og kapere at det kan se helt anderledes ud inde bag facaden.

Derfor kan det være, at du oplever at du ikke bliver taget alvorligt hvis du forsøger at åbne op om hvad der foregår. Det bliver måske bagetaliseret. Måske får du at vide, at du skal forsøge at løse det, tale med ham eller prøve parterapi.


Til dette skal det bare siges, at parterapi når der er psykisk vold, kan være uhensigtsmæssigt idet der fra udgangspunktet er et ulige "magt"forhold og det kan være svært at være ærlig af frygt for konsekvenser.

Selvom psykisk vold har eksisteret i mange år, så er det et forholdsvis nyt, at dette område har fået mere fokus. Så det du møder når du forsøger at åbne op og bede om hjælp, er primært manglende viden. Denne manglende viden kan forstærke din følelse af, at det nok også er dig selv der er skyld i det, det kan forstærke din usikkerhed om det mon er dig der overdriver, han var jo sød i går og vi grinede ved middagsbordet.


  • Måske trækker venner og familie sig

Har du levet i et destruktivt parforhold i lang tid, kan omgivelserne føle sig afmægtige i forhold til at kunne hjælpe dig. Det kan være de gang på gang har givet udtryk for deres bekymring og forsøgt at give dig gode råd og støtte. Men de oplever at du ikke "gør som de anbefaler eller råder dig til", så de kan føle sig magtesløse og dermed trække sig. Det kan forstærke din følelse af ikke at være god nok og måske føler du dig endnu mere alene.


Det er uden tvivl noget som kan gøre dig knust og ked af det.


Hvis jeg skulle give dig 1 godt råd:

Jeg kunne give dig mange gode råd, men hvis jeg skulle vælge 1 råd, så ville det være at finde nogen du kan tale med. Ræk ud. Bed om hjælp. Bliver du afvist eller misforstået, prøv igen et andet sted. Giv ikke op.

Det kan være nogen i dit netværk som udviser forståelse og omsorg for din historie. Det kan være en kollega eller et familiemedlem. Det er klart at du er nødt til at åbne lidt op for hvordan du har det og hvad der sker hvis du skal have hjælp. Du er nødt til at række hånden ud.


Det kan også være at tale med en professionel, en som har forstand på destruktive relationer. Sådan nogle som mig, som brænder for og ved noget om hvordan man hjælper mænd og kvinder der lever i destruktive parforhold.

Det jeg ofte hører fra mine klienter, som har været hos psykologer og terapeuter uden erfaring med emnet, er at de ofte føler sig misforstået og ikke taget alvorligt.

Så undersøg godt og grundigt om psykologen har erfaring med netop det område.

Der er måske ikke så mange endnu, derfor kan onlineterapi være en løsning.

Flere af dem som jeg arbejder med, som ikke har en psykolog som ved noget om psykisk vold i nærheden, er glade for den løsning og synes at den virker godt.


Der er facebook grupper som man kan blive medlem af og dele erfaringer og læse om andres erfaringer. Der er forskellige sites som kan være hjælpsomme f.eks. http://psykiskvold.dk/ Der er også en facebook knyttet til dette site.


Vigtigt budskab - ræk ud og bed om hjælp. Lad være med at lukke dig mere og mere i, sammen og væk. Giv ikke op. Der er hjælp at hente og du er ikke alene. Du fortjener at få det godt.

2.753 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page