top of page

Er du udsat for gaslighting, så er her 5 gode råd.

Opdateret: 11. sep. 2023


Næsten alle de kvinder og mænd som henvender sig fordi de enten har levet med eller lever med psykisk vold eller vold, har været udsat for gaslighting.

Det er uanset om det er en intimrelation eller i opvæksten.


Gaslighting er en raffineret form for manipulation, Gaslighting skal gøre dig usikker på din egen virkelighedsoplevelse og få dig til at tvivle på dig selv.

Det betyder at din forældre eller din partner får magt og kontrol over dig.


Ja det lyder ikke rart, men det er den barske virkelighed.


Gaslighting er meget ubehageligt for dem der oplever det, for de bliver mere og mere usikre på sig selv. De mister fornemmelsen af hvad der er rigtigt og forkert. Hvad der er deres behov og andres behov. Om deres oplevelser er rigtige eller noget de bare bilder sig ind.

Hvis du er udsat for psykisk vold og gaslighting så har jeg lavet et onlinekursus til dig så du kan stå stærkere i dig selv. Uanset om du vil gå eller blive, eller er gået. Klik her og læs mere.


Søg viden:

Noget af det som jeg efterhånden har lært af mine mange klienter er, at når de begynder at få viden og forstå hvad de er udsat for, kan de i højere grad tage afstand fra den psykiske vold. Det er vigtigt at du lærer hvad gaslighting er så du kan identificere når det sker og så du dermed ved at det ikke er noget der er galt med dig. Vil du læse mere om hvad gaslighting er så kan du læse min guide Bliv fri af gaslighting: Lær at spotte manipulation og gaslighting her >>>

Du kan også lytte til min podcast "gaslighting en lynintro" her.

Det kan være en god ide at skrive episoder ned. Så har du det sort på hvidt.


Hvad er tegnene på at du bliver gaslightet:

Vær opmærksom på tegnene - altså tegnene på at du er udsat for gaslighting. Du undskylder hele tiden både for det du gør og hvem du er. Går på listefødder omkring din partner. Du tvivler på dig selv og dine egne oplevelser. Måske sågar dine egne tanker. Du er forvirret og desorienteret. Du føler dig alene og isoleret. Du har svært ved at beskrive det du oplever, det er sådan uhåndgribeligt og diffust. Du tvivler på din egen hukommelse. Du fortæller dig selv, at du er for sensitiv og bare skal tage dig mere sammen.

Grundlæggende har du det dårligt og har måske svært ved at sætte fingeren på hvorfor. Bare for at nævne nogle af de konsekvenser der kan være ved at blive gaslightet.


Hold fast i din egen oplevelse:

Når du ved hvad der sker, kan du kan identificere gaslighting og kan kende tegnene, kan du begynde at bryde fri af det. Det kan du blandt andet gøre ved, at holde fast i din egen oplevelser og dine egne følelser. Eksempelvis hvis du forsøger at tale med din partner eller din forældre om, at der er noget de har sagt eller gjort. Hvis du bliver mødt med at du er sensitiv eller dramatisk, kan du forsøge at holde fast i dine egne følelser og sige "nej jeg er ikke hverken sensitiv eller dramatisk, men jeg bliver ked af det når du taler eller gør sådan ved mig". Hold fast, hold fast.

Du har lov til at have dine følelser og de har ikke lov til at fortælle dig hvad du føler.


Du kan være nødt til at trække dig:

Det samme gælder hvis du forsøger at tage et emne op, som du gerne vil tale om og du får at vide, at det er noget pjat eller ikke en stor ting eller det bare var for sjov. Hold fast og hvis det ikke er muligt, at komme igennem så kan du afslutte med at "det bliver vi ikke enige om" eller "det ser vi altså forskelligt på", eller "det er ikke min oplevelse".

Hvis dine forældre eller partner bliver ved og ikke vil lytte til dig, så må du trække dig.

Du kan være nødt til at trække dig fra samtalen hvis du ikke kan komme igennem.


Tal med andre om dine oplevelser:

Brug dit netværk, ræk ud. Tal med andre om hvad du oplever. Det kan være ensomt at blive udsat for psykisk vold og gaslighting, så tal med nogen i det netværk om det. Hvis du ikke har nogen i dit netværk du kan tale med eller du oplever at de ikke forstår eller dømmer dig, så vil jeg anbefale dig at tale med en der har viden om psykisk vold som kan hjælpe dig. En fagperson der kan hjælpe dig.

7.367 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Σχόλια


bottom of page