top of page

Hjælp! Min partner er utro. Få 3 gode råd til at komme igennem utroskab sammen

Opdateret: 20. apr. 2020


For mange er utroskab det værste man kan forestille sig.

At ens partner har sex med en anden, er forelsket i en anden.

Har kysset med en anden.

Har delt følelser og tanker som de ikke har delt med deres partner.

For mange er utroskab, det ultimative svigt og et brud på tilliden.


Kan et forhold overleve utroskab? Og i så fald hvordan?


Den amerikansk/belgiske psykoterapeut og parterapeut Esther Perel, har forsket utroskab og helingsprocessen efter utroskab. Ifølge Perels spændende forskning, behøver utroskab ikke føre til skilsmisse. Tværtimod kan utroskab føre til et fornyet ægteskab.


Men hvordan kommer man igennem utroskab sammen?

Først og fremmest skal begge parter være interesserede i at kigge på baggrunden for, hvad der førte til utroskab. Som oftest handler det om længsler og behov som ikke er dækket igennem længere tid. Det handler også ofte om, at der igennem en periode har været afstand mellem parret, måske er det følelsesmæssigt, kommunikativt eller fysisk.

Ofte er det en kombination af alle 3, der har skabt afstand og gjort at parterne har følt sig ensomme.


Der er ingen tvivl om at det er smerteligt, når man lever i et parforhold og utroskab kommer frem i lyset. Den brudte tillid og følelsen af at være bedraget. Der kan være følelser af chok, mistillid, vrede og sorg. Noget bliver aldrig det samme igen.


Der kan være et enormt behov, for den der føler sig forrådt, for at tale om utroskaben, spørge ind til detaljer - også de detaljer som omhandler størrelsen og gørelsen. Den der står tilbage og har en partner, der har været utro, kan have mange pinefulde tanker. Tanker som er helt naturlige, men som ikke bringer noget konstruktivt med sig.


Det kan ligeledes være meget smertefuldt for den utro at blive forhørt. Dem jeg møder, som har været utro mod deres partner, er meget tynget af bitter fortrydelse, skam og skyld. Skam over at være blevet forført af sine behov, have gjort noget forkert og frygten for omgivelsernes reaktioner. Skyld overfor den, de har svigtet, påført smerte og som de i mange tilfælde stadig elsker.


For nogle ender utroskab i skilsmisse.


For andre bliver det starten på et nyt ægteskab med hinanden. Ifølge Esther Perel er det utopi at tro, at et langt ægteskab kan være én lang rejse uden kriser.

Der vil være kriser i et ægteskab og disse kriser kan, hvis de bearbejdes godt og grundigt, være afsæt til et bedre ægteskab, med en ny og dybere forståelse for hinanden.


Her er 3 gode råd til at komme videre efter utroskab:

At genopbygge sit parforhold efter utroskab kræver tålmodighed, for det tager tid. Det tager tid for parret at bearbejde det enorme brud på tillid i parforholdet.


1. Undskyldningen

Først og fremmest er det vigtigt at den der har været utro, kommer med en helt og fuldt troværdig undskyldning.

Hvad er en god og troværdig undskyldning egentlig? Er det ikke nok bare at sige undskyld?


Nej, det skal kunne mærkes at du som har været utro, er fuldstændig ærlig (det vil sige hvor lang tid ha affæren stået på, er det slut osv), angrer, forstår den smerte du har påført din partner og tager fuldt ansvar for dine handlinger.

En sådan undskyldning, kan der være behov for at tilbyde flere gange i processen.


2. Samtalen

Det er ligeledes nødvendigt at stå til rådighed for samtale. Den der føler sig forrådt, kan have et behov for løbende at tale utroskaben igennem, stille spørgsmål og i det hele taget ventilere sin sorg frustation og sin tvivl. Det er vigtigt at lægge skulder og øre til også selvom skyldfølelsen er enorm og sikkert også smertefuld for den som har været utro. De fleste der har været utro, oplever det meget smertefuldt at genbesøge utroskaben med deres partner igennem samtale igen og igen. Dette er en del af bearbejdningen og helingsprocessen.


Husk at have fokus på det konstruktive. Det vil sige at tale om, hvad der udløste utroskaben, hvorfor skete det? Hvilken motivation har ligget bag og hvordan skal utroskaben forstås? Hvilke behov og længsler har der været i parforholdet, som ikke har været opfyldt hos begge parter. Det kan være let at falde i detaljer drevet af jalousi og usikkerhed, men det er ikke konstruktivt. Hold fokus på det der kan være grundstenen i jeres parforhold og som skal i fokus for at genopbygge parforholdet igen.


3. Kig parforholdet efter i sømmene:

For mange kan det være en lejlighed til, at få kigget sit parforhold efter i sømmene.

Hvorfor var der behov for at søge andre veje og hvorfor fik vi ikke talt sammen om vores længsler, behov og måske manglende tilfredsstillelse.

Måske handler det mindre om, at man er utilfreds med sin partner og mere om at man er utilfreds med sig selv. Man er simpelthen kørt sur i sin relation til sig selv.

Mange mister sig selv i ægteskabet.

Spontanitet, behov og lidenskab kommer bagerst i køen efter børn, job, familieliv, praktik og logistik.

Mange føler sig ikke set eller hørt.


For nogle kan det være en god hjælp, at få parterapi efter utroskab. Her er det er muligt, i et trygt og ikke fordømmende rum, at få bearbejdet krisen og arbejde på at genopbygge tilliden igen. Hvis I har brug for hjælp til at komme videre, står jeg klar til at støtte jeres proces.


23.255 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page